2018 stond in het teken van de beklimming van de Mount Everest met een behoorlijk aantal kilometers aan loopafstand. Voorafgaand aan het PSK hebben de teams zich verdiept in het alpinisme maar ook het daaraan verbonden Tibetaans Boeddhisme. Gedurende vier maanden zijn 25 Twittervragen verzonden. De eerste drie  teams met goede antwoorden leveren extra punten op. Op deze manier konden de teams zich alvast in het thema inleven. Ook dit jaar maakte elk team een teamfoto in het teken van het thema en zijn de teamnamen daarop aangepast.

                                                            VIDEO: In de sfeer van de Mount Everest



Dag 1: "Way to Everest" 

  • Startpost: PHAKDING Inwijdingsritueel 
  • Post 2: DHUGLA "door de vallei" met een hoogtetest voor de deelnemers
  • Post 3: GORAKSHEP Sherpapost, ervaren van het dragen van 'bagage' 
  • Post 4: ROMBUK Monestery, knopenpost. Diversiteit aan knopen leren voor beklimming
  • Post 5: KOSHI GAGNES, mediatiepost. Wierook, wacinelichtjes en bootje maken op Gagnes.
  • Post 6: BASE CAMP


De tocht voerde door het Himalaya gebergte over de hoogvlakte naar het hooggebergte en uiteindelijk Base Camp Mount Everest. In werkelijkheid een prachtige voettocht over de heuvels van Purnode en Dorinne in de omgeving van Dinant (Belgie). De teams krijgen te maken met een inwijdingsritueel, hoogte testen, een ervaring om als sherpa zware lasten te dragen en diverse boeddhistische rituelen ter voorbereiding op de werkelijke eerste beklimmingen.

VIDEO: Inwijdingsritueel





 

                   Dag 2 De eerste beklimmingen

  • Post 7: BASE CAMP, Steengroeve Dorinne (Belgie), klimmen, abseilen
  • Post 8: ANNA PURNA route, klim en klauterroute met 'oranje EHBO banaan' 
  • Post 9: MOUNT EVEREST TREK, fotoherkenningstocht bergtoppen rond meertje steengroeve

In het hooggebergte maken we een aantal trek’s zoals door het Annapurna gebergte, het K2 gebergte en uiteindelijk de Mount Everest. De teams oefenen in een steengroeve klimmen, abseilen, klettersteig en allerlei andere variaties onder de bezielende regie van Ron vd Hamer. (Het was zijn dag :-)). Een spinnenwegbroute bracht de teams langs een post waar geoefend moest worden met de oranje banaan; het vervoeren van een slachtoffer over sneeuwhellingen. Tenslotte die dag nog een derde post waar de organisatie rond een meertje van een steengroeve tal van foto's had gehangen met bekende bergtoppen op de wereld. vervelende was dat de teams langs een smal grote kleienpad met troep moesten lopen langs het water om de foto's te bereiken. Het leek zo eenvoudig maar dat was het niet. Het viel ook niet mee om de bergtoppen te herkennen. Het avondprogramma aan het kampvuur met een biertje maakte veel goed. 







                                      Dag 3 

  • Post 10: Camp 1, 6035 meter Dorinne
  • Post 11: Camp 2, 6474 meter Citadel van Dinant
  • Post 12: Camp 3, 7158 meter Ruine Crevecoeur Bouvignes sur Meuse
  • Post 13: Camp 4, 7906 meter Fort de Piolvache
  • Post 14: Top Mount Everest en Base Camp, Camping Du Bocq


De TOP-dag (Summit). De laatste loodjes naar de top van de Mount Everest via Camp I, II, III, IV en uiteindelijke de top. Het is een dag van uithoudingsvermogen met gebrek aan zuurstof(flessen), sneeuwblindheid, kou, ski's en heel veel lopen (klimmen). Veel vertraging door collega's met blaren die behandeld moesten worden. Deze posten waren georganiseerd bij een aantal 'toplocatiers' nml bij de trappen van de Citadel van Dinant, twee kastelen in de richting van Yvoir en tenslotte een spectaculaire afdaling (tokkelbaan) van de rand van de steengroeve terug naar Base Camp. Alle locaties waren alleen te bereiken via steile trappen, hellingen en beklimmingen. De oefeningen waren zo ontwikkeld dat de deelnemers met alle weerelementen te maken kregen. 














Gedurende alle dagen kunnen de teams onderweg zogenaamde ‘steenmannetjes’ tegenkomen. De richting van de steenman gaf een locatie aan waar vragen konden worden gevonden over het alpinisme en boeddhisme. De afsluiting vond plaats in het tentenkamp van Rock 'n Rivers op camping Du Bock in Purnode. Tot ieder verassing wonnen de Veterans (staan meestal onderaan de lijst maar dit keer was Ad Snoeren er niet bij :-)) de themaprijs en de Chomolungma's voor de zoveelste keer de PSK trofee.  

En nog een kleine anekdote. Rob Klootwijk ontmoette s'nachts tijdens een plasje een heuse wolf in het tentenkamp die voor de ingang van de tent waarin een hond sliep, stond. Niemand geloofde hem, maar het is echt waar mensen! Bij een zoektocht op Internet kwam ik een bericht tegen over een wolf in de Ardennen. En jawel, het was hem :-) Jammer dat niemand anders het kon ervaren. Hij schrok overigens meer dan ik. Echt waar...





 

Reacties